Zupa z gnocchi i kurczakiem - sposób na rosół z kurczaka

2021-03-29
Zupa z gnocchi i kurczakiem - sposób na rosół z kurczaka
Autor: Shutterstock Rosół z kurczaka znudził się, było go zbyt dużo? Oto pomysł jak go wykorzystać!!
łatwy
25 min
4

Zupa z gnocchi i kurczakiem to  idealny sposób na wykorzystanie resztek rosołu z kurczaka i gotowanego w nim mięsa. Danie  pożywne, sycące, smakowite i  w duchu zero waste.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1, 5 l rosołu z kurczaka
  •  400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości
  •  2 marchewki
  •  250 ml śmietany
  •  sól i pieprz do smaku
  •  garść świeżej bazylii, tylko liście
  •  1 łyżka posiekanego tymianku
  •  100 g wędzonego boczku
  •  300 g gnocchi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj rosół  z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę.
  • Marchewkę pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym z kości  kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  • Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista.