Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]

Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomidorowa z ryżem i mięsną wkładką to pożywne danie dla dzieci i dorosłych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gęsta, esencjonalna zupa pomidorowa ugotowane na podrobach z ryżem to pożywne danie dla całej rodziny. Może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. Zupa pomidorowa z żołądkami będzie smakowa dzieciom i seniorom. Jej przygotowanie należy rozdzielić na dwa dni. Drobiowe żołądki i ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Spróbujcie taniej i pożywnej zupy pomidorowej na podrobach. 

Składniki

  • 300 g drobiowych żołądków (kurzych, indyczych, gęsich)

  • porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, por, seler)

  • 500 ml przecieru lub 3 czubate łyżki koncentratu

  • 100 g suchego ryżu (1 torebka) 

  • do smaku: sól, pieprz i cukier

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzień wcześniej: Żołądki umyć, zalać wodą z 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Ugotowane żołądki pociąć na paski.  Bulion zachować.  Oddzielnie ugotować ryż, ostudzić i przechować w lodówce. 

  • Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub pokroić drobno, wrzucić do bulionu ugotowanego na żołądkach i zagotować. Warzywa gotować  ok. 10 minut lub do miękkości.

  • Do zupy dodać przecier lub koncentrat. Zagotować. Dodać pokrojone żołądki i ryż. Pogotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

  • Rozlać na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 3,7