Zupa chińska z kurczakiem [błyskawiczna]

2021-03-29
Zupa chińska z kurczakiem [błyskawiczna]
Autor: Shutterstock Zupa chińska z kurczakiem [błyskawiczna]
łatwy
15 min
4

Ta lekko pikantna zupa z chińskim makaronem jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wymaga jednak użycia kilku klasycznych chińskich sosów, które są dostępne w większości marketów.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 250 g dowolnego chińskiego makaronu (bez gotowania)
  • pół pęczka dymki (sam szczypior)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 5 szkl. wywaru z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wywar, wrzucić mieszankę chińską, dolać sosy i mięso kurczaka. 
  • Gdy warzywa będą miękkie, a mięso ugotowane, wrzucić makaron i gotować jeszcze ok. 3 minut.
  • Dodać posiekaną dymkę, olej sezamowy, ocet, sos chili, zamieszać, przykryć garnek i odstawić na 5 minut aby dymka zmiękła.
  •