Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie

Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie
Autor: Shutterstock Zimna zupa śledziowa z cebulą i ogórkami oraz gorące ziemniaki
łatwy
60 min
4

Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami to tradycyjne danie postne. Zupa śledziowa jest daniem kuchni niemieckiej. Dlatego popularna jest w tych regionach, gdzie mieszał się żywioł polski z niemieckim. Dlaczego zimna zupa? Solone śledzie pod wpływem ciepła rozpuszczają się jak lody na wiosnę... Polecam to proste danie o wyrafinowanym smaku. 

SKŁADNIKI

  • 4 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 500 ml śmietany 30%
  • 8 ziemniaków średniej wielkości, po 2 na osobę
  • Zalewa: 3 szklanki wrzątku
  • ½ szklanki octu
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • koperek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.
  • Śledzie pokrój na kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.
  • Cebule pokrój w piórka, sparz wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi.
  • Ogórki przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki. 
  • Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Po tym czasie przelej wszystko do garnka. Wlej śmietanę. Wymieszaj. 
  • Ziemniaki obierz i ugotuj. 
  • Zimną zupę śledziową udekorowaną koperkiem podawaj z gorącymi ziemniakami. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej