Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie

Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zimna zupa śledziowa z cebulą i ogórkami oraz gorące ziemniaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami to tradycyjne danie postne. Zupa śledziowa jest daniem kuchni niemieckiej. Dlatego popularna jest w tych regionach, gdzie mieszał się żywioł polski z niemieckim. Dlaczego zimna zupa? Solone śledzie pod wpływem ciepła rozpuszczają się jak lody na wiosnę... Polecam to proste danie o wyrafinowanym smaku. 

Składniki

  • 4 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • 2 cebule

  • 2 ogórki konserwowe

  • 500 ml śmietany 30%

  • 8 ziemniaków średniej wielkości, po 2 na osobę

  • Zalewa: 3 szklanki wrzątku

  • ½ szklanki octu

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól do smaku

  • koperek do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.

  • Śledzie pokrój na kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.

  • Cebule pokrój w piórka, sparz wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi.

  • Ogórki przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki. 

  • Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.

  • Po tym czasie przelej wszystko do garnka. Wlej śmietanę. Wymieszaj. 

  • Ziemniaki obierz i ugotuj. 

  • Zimną zupę śledziową udekorowaną koperkiem podawaj z gorącymi ziemniakami. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).