Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zimna zupa śledziowa z cebulą i ogórkami oraz gorące ziemniaki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami to tradycyjne danie postne. Zupa śledziowa jest daniem kuchni niemieckiej. Dlatego popularna jest w tych regionach, gdzie mieszał się żywioł polski z niemieckim. Dlaczego zimna zupa? Solone śledzie pod wpływem ciepła rozpuszczają się jak lody na wiosnę... Polecam to proste danie o wyrafinowanym smaku.
Składniki
4 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
2 cebule
2 ogórki konserwowe
500 ml śmietany 30%
8 ziemniaków średniej wielkości, po 2 na osobę
Zalewa: 3 szklanki wrzątku
½ szklanki octu
10 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól do smaku
koperek do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.
Śledzie pokrój na kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.
Cebule pokrój w piórka, sparz wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi.
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki.
Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przelej wszystko do garnka. Wlej śmietanę. Wymieszaj.
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Zimną zupę śledziową udekorowaną koperkiem podawaj z gorącymi ziemniakami.