Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce

Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W bardziej uroczysty dzień fasolową można podać z paskami smażonego i chrupiącego bekonu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Treściwa zupa fasolowa to dobry sposób na niedrogi, jednodaniowy obiad. Fasola to jedno z zalecanych przez dietetyków warzyw strączkowych. Co ciekawe fasola dotarła do Europy dopiero w XVI w. Cztery wieki później praktycznie wyparła wszędobylski groch. Do fasoli pasuje swojski majeranek i cząber. Oba zioła mają działanie wiatropędne, dzięki czemu ułatwiają trawienie fasoli, warto je dodać do zupy fasolowej.

Składniki

  • 1,5 l rosołu wieprzowego lub wody

  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub 2 puszki gotowanej

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 wędzona golonka lub 200 g wędzonych żeberek

  • 200 g wędzonego boczku

  • 200 g kiełbasy

  • 2-4 ziemniaki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suchą fasolę namoczyć na noc.

  • Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 2 l wody.

  • Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać mięso za wyjątkiem kiełbasy.

  • Nie solić zupy przed gotowaniem, bo wędzonki są słone i w trakcie gotowania uwolnią wystarczającą ilość soli.

  • Dodać majeranek i cząber.

  • Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny.

  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kiełbasę (w całości).

  • Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć mięso i kiełbasę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki, a kiełbasę pokroić w plasterki.

  • Pokrojone mięso razem z kiełbasą włożyć z powrotem do zupy. Dodać fasolę z puszki.

  • Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.

tip dnia

Suszoną fasolę można zastąpić fasolą z puszki. Odsączoną fasolę z puszki dodajemy na sam koniec gotowania, aby się nie rozgotowała. 

Przepis pochodzi z książki Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).