Tradycyjna zupa dziadowska po kaszubsku - prosta i szybka

2021-03-31
Tradycyjna zupa dziadowska po kaszubsku - prosta i szybka
Autor: Shutterstock Tradycyjna zupa dziadowska po kaszubsku - prosta i szybka
łatwy
10 min
4

Zupa dziadowska to tradycyjne danie kuchni kaszubskiej. Przypadnie do gustu osobom lubiącym proste, swojskie smaki oraz miłośnikom boczku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr maślanki
  • 10 dag surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszk
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w ko9stkę i ugotować je w litrze wody, dodać przyprawy.
  • Maślankę zmieszać z łyżką mąki, dodać do wywaru. Na patelni usmażyć na łyżce masła pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, dodać do zupy.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką.