Pyszna zupa z kurczakiem i jarmużem: wzmacniająca i sycąca
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszna zupa z kurczakiem i jarmużem dzięki dodatkowi czosnku, kurkumy, chili oraz grzybów nie tylko syci, ale także wzmacnia nasz system odpornościowy. Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Szybka i łatwa w przygotowaniu nakarmi wszystkich bliskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 duże marchewki, obranie i pokrojone na krążki
- 100 g grzybów, np. brązowych pieczarek, pokrojonych lub w całości
- 10 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2 l rosołu drobiowego
- 2 listki laurowe
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 piersi kurczaka
- 1 opakowanie jarmużu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcza. Dodać cebulę, łodygi selera, marchewkę i smażyć około 4-6 minut lub do zeszklenia cebuli.
- Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć do odparowania soku uwolnionego przez pieczarki.
- Zalać rosołem, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.
- Na wrzący rosół wrzucić piersi kurczaka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 15 minut.
- Piersi kurczaka wyjąć i za pomocą dwóch widelców poszarpać na kawałki, takie grubsze włókna. Ponownie oddać do zupy razem z ciecierzycą i pokrojonym na kawałki jarmużem. Zagotować wszystko razem.
- Zupę rozlać do misek i podawać ze świeżym pieczywem.