Pyszna zupa z kurczakiem i jarmużem: wzmacniająca i sycąca

2021-03-29
Pyszna zupa z kurczakiem i jarmużem: wzmacniająca i sycąca
Autor: Shutterstock Doskonała zupa wzmacniająca nasz system odpornościowy
łatwy
30 min
4

Pyszna zupa z kurczakiem i jarmużem dzięki dodatkowi czosnku, kurkumy, chili oraz grzybów nie tylko syci, ale także wzmacnia nasz system odpornościowy. Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Szybka i łatwa w przygotowaniu nakarmi wszystkich bliskich. 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 duże marchewki, obranie i pokrojone na krążki
  • 100 g grzybów, np. brązowych pieczarek, pokrojonych lub w całości
  • 10 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 2 l rosołu drobiowego
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 piersi kurczaka
  • 1 opakowanie jarmużu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcza. Dodać cebulę, łodygi selera, marchewkę i smażyć około 4-6 minut lub do zeszklenia cebuli.
  • Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć do odparowania soku uwolnionego przez pieczarki.
  • Zalać rosołem, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.
  • Na wrzący rosół wrzucić piersi kurczaka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 15 minut. 
  • Piersi kurczaka wyjąć i za pomocą dwóch widelców poszarpać na kawałki, takie grubsze włókna. Ponownie oddać do zupy razem z ciecierzycą i pokrojonym na kawałki jarmużem. Zagotować wszystko razem. 
  • Zupę rozlać do misek i podawać ze świeżym pieczywem.