Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut

Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa porowa z serem topionymi i mielonym mięsem - bogata w smaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa serowa z porami i mielonym mięsem to pożywne danie, które rozgrzeje nas w chłodniejszy dzień. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki i zacząć gotować. W 30 minut otrzymamy sycącą zupę dla całej rodziny. 

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego

  • 2 pory średnich rozmiarów lub 1 duży (tylko jasna część)

  • 1 cebula

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 400 g sera topionego

  • 200 g śmietany 18%

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub pieprzu i startej skórki z cytryny)

  • sól do smaku

  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory pokroić na pierścienie, cebulę na talarki. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. 

  • Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki. 

  • Gdy mięso jest już rumiane, dodać pory i cebulę. Smażyć do zeszklenia.

  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. 

  • Dodać topiony ser pokrojony na kawałki. Zamieszać, aby się rozpuścił. 

  • Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.

  • Doprawić cytrynowym pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.

  • Podawać ze świeżym pieczywem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Jak upiec ciasto drożdżowe? SPRAWDŹ!

Ocena: 2,6