Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami: sprytny przepis

Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami: sprytny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami mięsnymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami to sprytny przepis na pełnowartościowy posiłek. Bogactwo składników odżywczych, smaków i aromatów syci ciało i duszę. Pikantna, kremowa i wzbogacona mięsnymi frykadelkami zupa z soczewicy jest po prostu idealna. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na tę pożywną zupę z czerwonej soczewicy i mięsnych klopsików. 

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 1 batat, słodki ziemniak, około 100 g

  • 1 cebula

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 cm świeżego imbiru

  • 3 łyżki oleju

  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz

  • 100 ml pełnotłustego mleka kokosowego

  • 300 g mięsa drobiowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starty imbir, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażyć 2 minuty.

  • Dodać starty batat (słodki ziemniak). Dusić 2-4 minuty.

  • Wlać bulion i dodać soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 

  • Dodać przecier pomidorowy i mleczko kokosowe. Zagotować.

  • Z mielonego mięsa wyrobionego z 4 łyżkami wody uformować klopsiki wielkości orzecha. Dodać je do gotującej zupy. Przykryć pokrywką i gotować 5 minut.

  • Podawać od razu z kromką chrupiącego pieczywa. 

Radzimy

Aby zupa miała aksamitną, gęstą konsystencję, batata (słodkiego ziemniaka) ścieramy na tarce. Podsmażony batat po ugotowaniu w bulionie rozpada się na cząstki, które zagęszczą zupę. 

Aby mięsne klopsiki nie rozpadały się, wystarczy użyć samego mięsa mielonego i wyrobionego z niewielką ilością wody. Pod wpływem wody białko zawarte w mielonym mięsie zacznie koagulować, czyli żelować i kleić się. Wykorzystując tę właściwość mięsa łatwo przygotować zwarte i smaczne klopsiki. 

Aby nada subtelny smak warto użyć mleko kokosowe jako dodatek. Ale jeśli zabrakło wam mleka kokosowego, to można dodać tłustej śmietany lub serka mascarpone. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5