Kremowa zupa z soczewicy i mleka kokosowego z piersią kurczaka: przepis bez laktozy

Kremowa zupa z soczewicy i mleka kokosowego z piersią kurczaka: przepis bez laktozy
Autor: Shutterstock Rozgrzewająca i sycąca zupa-krem z soczewicy podana z pieczoną piersią kurczaka i chlebkiem chapati
łatwy
30 min
4

Rozgrzewająca zupa w radosnym, pomarańczowym kolorze poprawia humor, gdy na nią tylko patrzycie. Kremowa zupa z soczewicy i mleka kokosowego niczym aksamit spływa po języku prosto do żołądka. Obłędnie pachnie i doskonale smakuje. Aby zwiększyć jej wartość odżywczą podaję zupę z piersią kurczaka. Polecam gorąco!

Zobacz jak zrobić wegańska wersję zupy z SOCZEWICY i BATATA:

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona na małą kostkę
  • 2 średnie marchewki, posiekane drobno lub starte na tarce
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, suchej
  • 1 puszka mleka kokosowego, około 400 g
  • 4 ząbki czosnku, w całości
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 2 łyżeczki soku z imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki curry w proszku (opcjonalnie)
  • 1 pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 chlebki chapati lub inne placki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż cebula będzie miękka, często mieszając. Zajmie to około 2 do 4 minut.
  • Do garnka dodaj bulion, mleko kokosowe, soczewicę, czosnek i sól i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, gdy soczewica będzie całkowicie miękka i rozpadająca się, studź 10 minut przed zmiksowaniem blenderem.
  • Wlej połowę zupy do blendera, dodaj całe ząbki czosnku. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupa będzie nadal gorąca, więc zachowaj ostrożność - przy pierwszym włączeniu blendera trzymaj mocno pokrywkę, a następnie lekko ją podnieś lub zdejmij mały kawałek pokrywki, aby para się ulotniła podczas mieszania zupy.
  • Przełóż zmiksowaną zupę do garnka. Dodaj sok z cytryny i wszelkie dodatkowe przyprawy i wymieszaj. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.
  • Wlej do misek. Podawaj z zagrzaną poszarpaną piersią kurczaka i natką pietruszki.
  • Zupę bez kurczaka można przechowywać w lodówce do 3 dni lub w razie potrzeby zamrozić na jeszcze dłużej.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej