Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Kremowa zupa z soczewicy i mleka kokosowego z piersią kurczaka: przepis bez laktozy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rozgrzewająca i sycąca zupa-krem z soczewicy podana z pieczoną piersią kurczaka i chlebkiem chapati
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rozgrzewająca zupa w radosnym, pomarańczowym kolorze poprawia humor, gdy na nią tylko patrzycie. Kremowa zupa z soczewicy i mleka kokosowego niczym aksamit spływa po języku prosto do żołądka. Obłędnie pachnie i doskonale smakuje. Aby zwiększyć jej wartość odżywczą podaję zupę z piersią kurczaka. Polecam gorąco!
Składniki
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
1 średnia cebula, pokrojona na małą kostkę
2 średnie marchewki, posiekane drobno lub starte na tarce
1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, suchej
1 puszka mleka kokosowego, około 400 g
4 ząbki czosnku, w całości
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru lub 2 łyżeczki soku z imbiru (opcjonalnie)
2 łyżeczki curry w proszku (opcjonalnie)
1 pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 chlebki chapati lub inne placki (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż cebula będzie miękka, często mieszając. Zajmie to około 2 do 4 minut.
Do garnka dodaj bulion, mleko kokosowe, soczewicę, czosnek i sól i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, gdy soczewica będzie całkowicie miękka i rozpadająca się, studź 10 minut przed zmiksowaniem blenderem.
Wlej połowę zupy do blendera, dodaj całe ząbki czosnku. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupa będzie nadal gorąca, więc zachowaj ostrożność - przy pierwszym włączeniu blendera trzymaj mocno pokrywkę, a następnie lekko ją podnieś lub zdejmij mały kawałek pokrywki, aby para się ulotniła podczas mieszania zupy.
Przełóż zmiksowaną zupę do garnka. Dodaj sok z cytryny i wszelkie dodatkowe przyprawy i wymieszaj. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.
Wlej do misek. Podawaj z zagrzaną poszarpaną piersią kurczaka i natką pietruszki.
Zupę bez kurczaka można przechowywać w lodówce do 3 dni lub w razie potrzeby zamrozić na jeszcze dłużej.