Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna kartoflanka rozgrzewa i koi w chłodniejsze dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki. 

Składniki

  • 300 g ziemniaków

  • 100 g marchewki

  • 100 g selera

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 250 ml śmietany

  • 50 g boczku

  • 1,50 l bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 liść laurowy

  • 1 suszony grzybek np. prawdziwek lub 1/2 łyżeczki suszu grzybowego

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub masła

  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją w dużym garnku na oleju.

  • Boczek pokrój w wąskie paski i dodaj do garnka z cebulą i dalej smaż.

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm, marchewki i seler pokrój w kostkę o boku 1 cm.

  • Dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i seler, smaż przez 1 minutę lub 2, a następnie dodaj bulion warzywny.

  • Dodaj zmiażdżony czosnek, zioła, liść laurowy i suszony grzybek, gotuj zupę przez 15 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

  • Wlej ocet i wyjmij liść laurowy.

  • W małej misce wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj mieszankę do zupy i zagotuj.

  • Podawaj bezpośrednio jako samodzielne danie lub z chrupiącymi bułeczkami.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).