Brazylijska zupa z wołowiną [PRZEPIS]

2021-03-29
Marta Kula
danie-jednogarnkowe-przepis-na-brazylijska-zupe-z-wolowina.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Brazylijska zupa z wołowiną to smaczna i sycąca kombinacja mięsa i fasoli
łatwy
90 min
4

Brazylijska zupa z wołowiną  to świetne sycące danie jednogarnkowe. Danie jednogarnkowe to znakomite rozwiązanie dla zabieganych. Brazylijska zupa z wołowiną to doskonały pomysł na obiad albo ciepłą sycącą kolację

SKŁADNIKI

  • około kilograma wołowiny,
  • 2, 3 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 10-12 goździków,
  • łyżka kurkumy,
  • pół łyżki suszonego oregano,
  • pół łyżki suszonej papryki,
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4, 5 pomidorów z puszki bez skórki,
  • 400 g fasoli z puszki (najlepiej czerwonej),
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 250 g sera koziego (dającego się pokruszyć)
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ząbki czosnku drobno siekamy, kroimy również cebulę i razem z czosnkiem podsmażamy na oliwie kilka minut (składniki podsmażamy w garnku - rondelku, w którym przygotowujemy całe danie).
  • Myjemy dokładnie mięso wołowe, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w kosteczki.
  • Przygotowujemy mieszankę przypraw - goździki mieszamy z cynamonem, papryką, kurkumą i oregano.
  • Mieszanką tą nacieramy mięso i wrzucamy do garnka. 
  • Całość mieszamy i podsmażamy do momentu aż wołowina nabierze brązowego koloru, a więc około 10-15 minut.
  • Następnie do garnka dodajemy pomidory oraz fasolę.
  • Danie podlewamy winem i octem winnym, uzupełniamy wodą.
  • Całość gotujemy na niewielkim ogniu około godziny.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Danie przelewamy do miseczek i posypujemy kozim serem.
Marta Kula