Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest aromatyczna i kremowa.
łatwy
30 min
4

Zupa pieczarkowa to jeden z hitów obiadowych w moim domu. Wszyscy lubimy pieczarki i nie wyobrażamy sobie dnia bez talerza sycącej zupy, wiec pieczarkowa bywa u nas regularnie. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to jeden z jej wariantów, chyba nasz ulubiony. Jest aksamitna i kremowa, po prostu idealna.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pieczarek
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 300 g topionego serka bez dodatków
  • 2 spore cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • świeży tymianek lub oregano
  • kilka kromek bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, Pieczarki umyć, pokroić w plasterki razem z ogonkami.
  • W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Kilka plasterków wyjąc z garnka i zostawić do dekoracji, resztę zalać bulionem i zagotować.
  • Odlać nieco zupy do miseczki i rozprowadzić nią serek. Gdy się połączą wlać do garnka i wymieszać. Przyprawić zupę do smaku solą pieprzem i świeżymi ziołami.
  • Zupę zblendować i rozlać do talerzy. Udekorować zrumienionymi pieczarkami i listkami natki.
  • Bagietkę pokroić ukośnie na kromki i stostować lub podpiec na patelni grillowej.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej