Serowa zupa pieczarkowa z grzankami: rozgrzewająca i pyszna

2021-10-15
Serowa zupa pieczarkowa z grzankami
Autor: Shutterstock Serowa zupa pieczarkowa jest obłędnie kremowa i przepyszna
łatwy
30 min
4

Serowa zupa pieczarkowa z grzankami syci i rozgrzewa. Przepyszna zupa jest łatwa w przygotowaniu i stosunkowo tania. 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 1,5 l wody
  • 200 g sera topionego
  • 1 łyżeczka tymianku  suszonego
  • 30 g masła
  • 200 g bułki paryskiej, świeżej
  • 30 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać patelnię, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
  • Dodać cienko pokrojone pieczarki. Smażyć 15 minut na małym ogniu. Na koniec posolić do smaku.
  • W garnku zagotować 1,5 l wody, dodać topiony ser, tymianek i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 2-4 minuty.
  • Do wrzątku dodać zawartość patelni, czyli usmażoną cebulę i pieczarki. Gotować 2-4 minuty. Można 2 łyżki pieczarek zostawić do dekoracji zupy. 
  • Zdjąć z ognia. Dodać masło, świeżo zmielony pieprz i zupę zmiksować za pomocą blendera.
  • Podawać ze smażonymi pieczarkami i grzankami przygotowanymi w następujący sposób: bułkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, polać olejem i wymieszać; wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 5-7 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?