Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Esencjonalna, pożywna i pyszna - taka jest zupa węgierskiego zbójnika
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zupa zbójnicka to danie bardzo sycące, z rodowodem z kuchni węgierskiej, bogatej w wiele dań jednogarnkowych, typowych dla kuchni pasterzy i żołnierzy. Kilka prostych składników i esencjonalna, pachnąca wędzonką zupa jest gotowa. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę zbójnicką w sam raz na chłodniejszy dzień
Składniki
150 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
1 garść suszonych grzybów leśnych, namoczonych w gorącej wodzie
50 g mąki
1 cebula, drobno posiekana
200 ml śmietany 18%
5 szklanek bulionu mięsnego lub wołowego
2 liście laurowe
200 g pierożków z nadzieniem mięsnym (gotowy produkt)
2 liście laurowe
tymianek,
mielona papryka wędzona
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie odstaw boczek. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
Do patelni dołóż grzyby, szczyptę tymianku, dopraw solą i pieprzem. Duś przez chwilę, następnie dodaj mieloną paprykę zalej bulionem.
Do bulionu włóż liście laurowe, pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem i zagotuj.
Do zupy dodaj pierożki, kiedy się zagotują zagęść zupę mieszanką mąki i kwaśnej śmietany. Zagotuj całość ponownie i rozlej do misek.

Dzięki dodatkowi mielonej papryki wędzonej, która podkreśla jeszcze smak wędlin w zupie, potrawa jest bardziej rozgrzewająca. Sproszkowana papryka nie tylko pobudza apetyt, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ale też znacząco poprawia trawienie. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Papryka jest także skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Zawiera duże ilości witamin z grupy B i C, beta-karotenu oraz olejki eteryczne.