Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Esencjonalna, pożywna i pyszna - taka jest zupa węgierskiego zbójnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa zbójnicka to danie bardzo sycące, z rodowodem z kuchni węgierskiej, bogatej w wiele dań jednogarnkowych, typowych dla kuchni pasterzy i żołnierzy. Kilka prostych składników i esencjonalna, pachnąca wędzonką zupa jest gotowa. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę zbójnicką w sam raz na chłodniejszy dzień

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku

  • 100 g kiełbasy

  • 1 garść suszonych grzybów leśnych, namoczonych w gorącej wodzie

  • 50 g mąki

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 200 ml śmietany 18%

  • 5 szklanek bulionu mięsnego lub wołowego

  • 2 liście laurowe

  • 200 g pierożków z nadzieniem mięsnym (gotowy produkt)

  • 2 liście laurowe

  • tymianek,

  • mielona papryka wędzona

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie odstaw boczek. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.

  • Do patelni dołóż grzyby, szczyptę tymianku, dopraw solą i pieprzem. Duś przez chwilę, następnie dodaj mieloną paprykę zalej bulionem.

  • Do bulionu włóż liście laurowe, pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem i zagotuj.

  • Do zupy dodaj pierożki, kiedy się zagotują zagęść zupę mieszanką mąki i kwaśnej śmietany. Zagotuj całość ponownie i rozlej do misek.

papryka wędzona

Dzięki dodatkowi mielonej papryki wędzonej, która podkreśla jeszcze smak wędlin w zupie, potrawa jest bardziej rozgrzewająca. Sproszkowana papryka nie tylko pobudza apetyt, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ale też znacząco poprawia trawienie. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Papryka jest także skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Zawiera duże ilości witamin z grupy B i C, beta-karotenu oraz olejki eteryczne.

Ocena: 5