Kisiel z owsa na prawosławny świąteczny stół

Kisiel z owsa na prawosławny świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kisiel z owsa świetnie smakuje posypany cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kisiel z owsa to tradycyjne danie z Lubelszczyzny. W Wigilię podaje się go w wersji saute, na co dzień zaś przygotowuje się do niego „okraszkę” ze słoniny lub kiełbasy.

Składniki

  • 0,5 kg mąki owsianej

  • 1 l wody

  • kromka chleba razowego lub skórka chleba razowego

  • cukier lub miód

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę zalać ciepłą wodą i odstawić na około dobę.

  • Następnego dnia dodać pokruszony chleb razowy i pozostawić na jeszcze jedną noc.

  • Rano przecedzić przez sito, żeby pozbyć się łusek i gotować, aż powstanie gęsta legumina.

  • Dodać masło, posłodzić do smaku cukrem lub miodem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0