Co jeść, żeby nie zachorować? Witaminy, które zwiększają odporność

2016-08-29 14:49

Niedobór witamin w organizmie może się objawiać przede wszystkim spadkiem odporności. W takim przypadku należy jak najszybciej dostarczyć mu brakujące substancje, najlepiej w naturalnej postaci. Jeżeli jednak to nie wystarcza, bo organizm już jest osłabiony, warto sięgnąć po preparaty zawierające witaminy wzmacniające odporność.

Jakie witaminy najlepiej wzmocnią odporność? Co jeść, by nie chorować jesienią?
Autor: pixabay.com Marchew jest dobrym źródłem prowitaminy A i witaminy E, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu.

Spis treści

  1. Witamina C
  2. Prowitamina A, witamina E

Witamina C

Po rozmaite preparaty witaminowe poprawiające odporność organizmu zazwyczaj sięgamy jesienią, niestety nierzadko robimy to na "chybił trafił", wybierając gotowe zestawy. Albo zażywamy w większych ilościach witaminę C, uznaną za królową witamin, mającą szczególne znaczeniu w zapobieganiu infekcjom przeziębieniowym. A choć to nie do końca prawda, co dowodzą niedawne badania naukowe, jest ona wymieniana jako ta, która może w znaczący sposób podnieść naszą odporność. Cząsteczka witaminy C jest tak zbudowana, że dostaje się do naszego organizmu nawet przez błonę śluzową nosa - np. gdy jemy mandarynkę. Chodzi o to, aby zużyty zapas tej witaminy mógł zostać jak najszybciej uzupełniony.

Witamina C odgrywa rolę "straży ochronnej", broni organizm przed atakiem wirusów, bakterii, grzybów, ponadto zwiększa ilość interferonu, substancji ochronnej komórek. Witaminę C można znaleźć w świeżych warzywach i owocach (3 porcje dziennie warzyw, 2 porcje owoców, najlepiej jak najmniej słodkich).

Prowitamina A, witamina E

Doskonale przed chorobotwórczymi intruzami chronią karoteny (prowitamina A) oraz witamina E. Aby zwiększyć stopień stężenia karotenów w komórkach, można pić sok pomidorowy, jeść zielonolistne warzywa, marchew, dynię i morele. W celu dostarczenia organizmowi witaminy E biochemicy zalecają regularne spożywanie tłoczonego na zimno oleju roślinnego - jedna łyżka dziennie, może być w sałatce.