Pudding chia z jeżynami

2021-03-29
Pudding chia z jeżynami
Autor: Shutterstock Słodycz bez wyrzutów sumienia?! Czy to w ogóle możliwe? Tak!
łatwy
40 min
4

Pudding chia smakuje wyśmienicie i wygląda zjawiskowo. A do tego zawiera sporą ilość błonnika, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. W dużej mierze to zasługa nasion chia, które można przygotowywać na napojach roślinnych.

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

SKŁADNIKI

  • szklanka jeżyn (lub innych owoców: truskawek, malin, borówek)
  • szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie łyżka syropu klonowego (do smaku)
  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wrzucić owoce, mleko, wiórki kokosowe i nasiona chia. Dodać wanilię i, ewentualnie, syrop. Zmiksować i odstawić na pół godziny.
  • Ponownie zmiksować lub wymieszać łyżką i przełożyć do dwóch miseczek albo pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem deser udekorować owocami.