Pieczone warzywa korzeniowe z serem kozim

2021-03-29
Pieczone warzywa korzeniowe z serem kozim
Autor: Shutterstock Ten przepis polecają specjalistki z poradni dietetycznej Dietosfera w Warszawie!
łatwy
60 min
4

Pieczone warzywa to ogromna korzyść dla organizmu, bo dzięki takiemu daniu uzupełnimy swoją dietę w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • średni burak
  • ziemniak
  • 50 g twarogowego sera koziego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz ziołowy, słodka, ostra papryka, kumin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać i pokroić w grube jednocentymetrowe słupki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i doprawić przyprawami, dobrze wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą.
  • Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 35–40 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem kozim.