Dietetyczne kulki czekoladowo-owsiane. Podajemy przepis na niskokaloryczną słodką przekąskę

Dietetyczne kulki czekoladowo-owsiane

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kulki czekoladowo-owsiane to niskokaloryczna, słodka przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dbasz o linię, ale lubisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego? Polecamy deser, który nie tylko jest zdrowy, ale i ma mało kalorii. Dietetyczne kulki czekoladowo-owsiane można jadać bez wyrzutów sumienia.

Składniki

  • 10 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego

  • 1 żółtko

  • 3-4 łyżki mleka chudego

  • 4 łyżki otrąb owsianych

  • 4 łyżki wiórków kokosowych

  • 10 tabletek słodziku (rozpuścić go w 1 łyżce wody)

  • aromat migdałowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko, kakao, otręby i wiórki kokosowe wymieszać, dodając żółtko i rozpuszczony w łyżce wody słodzik.

  • Wszystko razem wymieszać, dodając powoli mleko. Masa powinna być dosyć gęsta.

  • Z gotowej masy na dłoni zwilżonej wodą formować małe kuleczki i obtaczać w kokosie. Schłodzić w lodówce. 

Kulki smaku:

Tego typu słodką przekąskę można przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Kuleczki możemy obtoczyć w podprażonych i zmielonych migdałach, pestkach słonecznika lub dyni. Świetnie smakują też z dodatkiem suszonych lub liofilizowanych owoców. Można też do nich dodać ziarna sezamu lub siemienia lnianego. Wszystkie chwyty dozwolone, byleby było smacznie, ale i zdrowo.

Polecamy także:

Najprostsze kulki mocy

Ocena: 2,6