Co jeść po przebyciu COVID-19? Dieta ozdrowieńca: składniki odżywcze i łatwe przepisy

2021-01-11 9:46

Lekarze zwracają uwagę, że powrót do zdrowia po przebyciu COVID-19 może być długi i utrudniony. Jednym z długotrwałych skutków nawet łagodnego przechorowania infekcji SARS-CoV-2 jest chroniczne zmęczenie i wypadające włosy. Jednak objawów tzw. "długiego ogona COVID-19" może być więcej. Dlatego tak ważna jest w okresie rekonwalescencji odpowiednia dieta, dostarczająca niezbędnych składników odżywczych. Podpowiadamy, co jeść po przebyciu COVID-19.

Co jeść po przebyciu COVID-19? Dieta ozdrowieńca: składniki odżywcze i łatwe przepisy
Autor: Shutterstock Zdrowa żywność - naturalne źródło odżywczych składników

Spis treści

  1. Długotrwałe skutki COVID-19
  2. Ogólne wskazówki dotyczące zdrowej diety
  3. Dieta na zmęczenie 
  4. Dieta na osłabienie siły mięśni
  5. Dieta na skupienie, pamięć i logiczne myślenie
  6. Dieta na wypadanie włosów

• Rosnąca liczba ozdrowieńców - osób które przebyły COVID-19 - zmaga się z długotrwałymi skutkami infekcji SARS-CoV-2.

• Rekonwalescentom przez wiele tygodni mogą towarzyszyć: duszność wysiłkowa i chroniczne zmęczenie.

• Wiele osób uskarża się na powikłania ze strony układu nerwowego: omamy węchowe, problemy ze skupieniem uwagi, pamięcią oraz logicznym myśleniem. 

• Pacjenci po hospitalizacji mogą zmagać się zaburzeniami ruchu wywołanymi długim leżeniem oraz z psychicznymi następstwami podobnymi do zespołu stresu pourazowego. Osoby intubowane mogą mieć problemy z głosem. 

• Organizm ludzki ma niezwykłą zdolność do regeneracji. Jednym z warunków szybkiego powrotu do zdrowia jest odpowiednia dieta bogata w składniki niezbędne do odbudowy i naprawy tkanek organizmu.

• Wszyscy rekonwalescenci powinni stosować dietę lekkostrawną bogatą w łatwo przyswajalne białka, kwasy omega-3, witaminy, minerały i antyoksydanty. 

Zobacz także: Koronawirus a dieta na odporność: porady co jeść podczas infekcji COVID-19

Dietetyczna patelnia: omlet z brokułami, papryką i cebulą
Autor: Shutterstock Dietetyczna patelnia: omlet z brokułami, papryką i cebulą

Długotrwałe skutki COVID-19

Każdy miesiąc walki z COVID-19 przynosi nowe informacje o tej chorobie oraz jej długotrwałych skutkach. Osoby, które przebyły infekcję SARS-CoV-2 najczęściej uskarżają się na: chroniczne zmęczenie, duszność wysiłkowa, utrudnione poruszanie, problemy z głosem, omamy węchowe, problemy ze skupieniem uwagi, pamięcią i logicznym myśleniem, a nawet wypadanie włosów. Postępowanie w każdym z tych skutków należy omówić ze swoim lekarzem prowadzącym lub lekarzem podstawowej opieki medycznej.

Wiele jednak zależy również od naszego codziennego postępowania. Wszystkim zmagającym się z powikłaniami COVID-19 polecamy doskonały poradnik po polsku "Wsparcie w samodzielnej rehabilitacji po przebyciu choroby związanej z COVID-19" opracowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). W poradniku znajdziecie specjalne ćwiczenia oddechowe oraz ćwiczenia wzmacniające mięśnie szkieletowe, mnóstwo cennych porad i wskazówek. Pamiętajcie, że długofalowa, świadoma i samodzielna rehabilitacja pozwoli Wam szybciej dojść do zdrowia i pełnej sprawności. 

Przeczytaj koniecznie: Koronawirus - 10 zasad, co jeść podczas infekcji wirusowej, co złagodzi gorączkę, kaszel?

Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami
Autor: Shutterstock Soczyste kąski piersi kurczaka i pyszne warzywa - obiad dietetyczny

Ogólne wskazówki dotyczące zdrowej diety

➨ Jedz różnorodne potrawy, w tym owoce i warzyw. Najlepiej 5 porcji dziennie, w tym 4 porcje warzyw i 1 porcję owoców. Staraj się jeść różnokolorowe owoce i warzywa. Naturalne barwniki w nich zawarte to antyoksydanty, przeciwutleniacze wspierające zdrowie.

➨ Ogranicz sól do 5 g (1 łyżeczki) dziennie

➨ Jedz umiarkowane ilości tłuszczów i olejów, ale nie rezygnuj z nich. Wybieraj zdrowe tłuszcze nienasycone: oliwę nierafinowaną, oleje z rzepaku, słonecznika, lnu, konopi. Unikaj tłuszczu zwierzęcego, przetworzonych i smażonych potraw, ogranicz spożycie przetworów mięsnych.

➨ Ogranicz spożycie cukru. Szczególnie spożycie słodyczy i słodkich napojów - gazowanych, soków i napojów owocowych, koncentratów napojów w płynie i w proszku, wód smakowych, napojów energetyzujących i sportowych, gotowej do spożycia herbaty i kawy oraz aromatyzowanych napojów mlecznych.

➨ Dbaj o nawodnienie. Pij wystarczającą ilość wody. Kobieta powinna spożywać 2 l bezkalorycznych płynów dziennie, mężczyzna 2,5 l wody dziennie. Jeśli pijesz kawę lub herbatę bez mleka i cukru, to możesz doliczyć 2-3 filiżanki tych napoi do dziennego bilansu płynów. 

➨ Unikaj spożywania alkoholu. Alkohol nie jest elementem zdrowej diety. Picie alkoholu nie chroni przed COVID-19, a wręcz przeciwnie upośledza układ odpornościowy. Pamiętaj, że nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu.

➨ Suplementacja: większość ludzi w Polsce powinna suplementować witaminę D w dawce 2000 j.m. na dobę oraz kwasy omega-3 w dawce 1000 mg na dobę. O tym, jakiej dodatkowej suplementacji potrzebujesz zawsze powinien decydować lekarz. 

Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado
Autor: Shutterstock Soczyste letnie warzywa w jednej pysznej sałatce

Dieta na zmęczenie 

Pacjenci po przebyciu COVID-19 często uskarżają się na stan chronicznego zmęczenia. Najmniejszy wysiłek wywołuje zmęczenie i frustrację swoją niemocą. Lekarze i dietetycy na osłabienie organizmu i chroniczne zmęczenie niezmiennie polecają spożycie mięsa, szczególnie ryb bogatych w kwasy omega-3 oraz rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe. Produkty te dostarczą także żelaza, wapnia, fosforu, selenu i miedzi. Dieta osoby osłabionej powinna w połowie składać się warzyw i owoców bogatych w witaminę C: paprykę czerwoną, pomidory, czerwone owoce, kapustę, kalafior, kalarepę oraz dużo natki pietruszki. Niezbędny jest także kwas foliowy, którego bogactwo znajdziecie w szpinaku, jarmużu, brokułach, brukselce, kapuście włoskiej oraz w kaszy gryczanej i brązowym ryżu. Więcej wskazówek: Dieta na poprawę humoru oraz 9 sposobów na zmęczenie

Zobacz także: 5 sałatek z burakiem dla zdrowia twojego mózgu, serca i naczyń krwionośnych

Polecamy przepisy:

Omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek

Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem

Zdrowa surówka z jarmużu z kiszonymi ogórkami i jabłkiem

Dieta na osłabienie siły mięśni

Leżenie w łóżku dłuższe niż kilka dni osłabia siłę mięśni. Osłabiony chorobą układ mięśniowy należy odbudować i wzmocnić. Mięśnie do regeneracji potrzebują ruchu i odpowiedniej diety. Cukry złożone odżywiają mięśnie, a białka odbudowują. Potrzebne są również związki regulujące przewodzenie na szlaku mięsień - układ nerwowy - mięsień. Potas znajduje się w kakao, czekoladzie gorzkiej, suszonych owocach, białej fasoli, pomidorach (najwięcej w koncentratach pomidorów), pestkach i orzechach.

Polecamy przepisy:

Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie

Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami

Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Ziołowy łosoś z warzywami
Autor: Shutterstock Łosoś pieczony z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe

Dieta na skupienie, pamięć i logiczne myślenie

Ludzki mózg jest wymagający. Potrzebuje stałego dopływu energii w postaci cukrów, najlepiej tych powoli uwalnianych z produktów pełnoziarnistych oraz mnóstwa substancji odżywczych. Orzechy włoskie dostarczą magnez, witaminę E oraz kwasy omega. Dzięki jedzeniu dużej ilości orzechów wspomagamy szczególnie pamięć, ale i koncentrację. Jajka - można jeść je w dowolnych ilościach, dzięki czemu wzbogacamy nasz organizm o cholinę i witaminę B. Dzięki tym składnikom odżywione są błony komórkowe odpowiedzialne za impulsy nerwowe. Ryby, szczególnie łosoś oraz owoce morza - zawierają kwasy omega-3, selen i dużo białka, które dobroczynnie wpływają na pracę mózgu, a nawet podwyższają iloraz inteligencji.

Przeczytaj również: Jak prawidłowo karmić mózg, aby poprawić jego sprawność?

Polecamy przepisy:  

Ziołowy łosoś z warzywami: danie z pieca

Sałatka mądrości: przepis na pamięć i koncentrację

Ciasteczka z orzechami i czekoladą - najlepszy pokarm dla mózgu

Dieta na wypadanie włosów

Łysienie może być konsekwencją każdej choroby zakaźnej, nie tylko COVID-19. W okresie zdrowienia ważne jest zwiększenie podaży dieta bogata w składniki niezbędne dla kondycji włosów i skóry głowy: aminokwasy siarkowe, witaminy A, C i E, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz biopierwiastki (cynk miedź). Składników tych dostarczą: mięso (w tym podroby), ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe, oleje tłoczone na zimno, pełnoziarniste przetwory zbożowe, świeże warzywa żółte i czerwone. Przeczytaj koniecznie: Dieta na wypadanie włosów

Polecamy przepisy:

Jak zrobić jajko w koszulce 

Wątróbka drobiowa w sosie

Udka kurczaka duszone z dynią i papryką