Placki z otrąb według przepisu doktora Dukana

2021-03-29
przepis-na-placki-owsiane-zdrowe-smaczne-i-nisko-kaloryczne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki z otrąb są zdrowe, pożywne i mają sporo cennego błonnika 
łatwy
15 min
4

Placki z otrąb pszennych i owsianych to sztandarowe danie diety Dukana. Przepis na placuszki otrębowe znają pewnie wszyscy, którzy stosowali program diety proteinowej słynnego doktora. Placki z otrąb owsianych świetnie zastępują pieczywo, są zdrowe, lekkostrawne i zawierają dużo błonnika. Podpowiemy wam, co zrobić, aby placki z otrąb były jeszcze bardziej puszyste. Sekret tkwi w sposobie ich przyrządzania.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homogenizowanego
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno i, wciąż ubijając, dodawaj po kolei po jednym żółtku.
  • Dodaj otręby owsiane i pszenne. Dodaj soli i pieprzu. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Dodaj serek homogenizowany lub twarożek.
  • Nałóż połowę na patelnię i usmaż placki z obu stron aż do lekkiego zarumienienia.