Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
Autor: materiały prasowe Kamis Zapiekanka ziemniaczana to smakowite danie, łatwe do przyrządzenia i niedrogie
łatwy
60 min
4

Zapiekanka z ziemniaków to danie łatwe do przygotowania, sycące i rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Zapiekanka ziemniaczana me tę zaletę, że jej resztki można na drugi dzień zjeść na lunch.

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego)
  • 80 g startego żółtego sera
  • olej
  • 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
  • Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
  • Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.
  • Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C
materiały prasowe Kamis