Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami to pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika. Zapiekanka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje znakomicie.

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 1/2 cukinii

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 marchewka

  • 50 g żółtego sera

  • 1 pietruszka

  • kawałek zielonej części pora

  • 2 kostki bulionu warzywnego

  • olej

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Mięso przyprawić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. dołożyć warzywa i smażyć jeszcze 5 min..

  • Kaszę wysypać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć na nią mięso z warzywami.

  • Kostki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wlać do naczynia z kaszą i mięsem.

  • Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C.

  • Po 10 minutach pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3