Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką

2021-03-29
Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką
Autor: Shutterstock Zapiekankę z fasoli z kabanosami i papryką można przygotować z  różnych rodzajów fasoli.
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką to luźna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Jest wyśmienita - intensywna w smaku, pachnąca i bardzo sycąca. I można zrobić więcej na zapas. Choć zazwyczaj każda ilość znika w mgnieniu oka.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg suchej fasoli lub 2 puszki konserwowej
  • 1/4 kg kabanosów
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryczka chili lub chilli w proszku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pudełeczka passaty
  • ziele angielskie i liście laurowe
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą fasolę moczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotować na półmiękko.
  • Kabanosy pokroić w krążki, podsmażyć na patelni. Gdy puszczą tłuszcz dodać czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Przyprawić i dodać posiekane drobno chilli. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać fasolę. Dokładnie wymieszać i zalać passatą.
  • Składniki przelać do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok 45 minut. Ostatnie 10-15 minut pieczemy bez przykrycia.