Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i tartym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ziemniaczane talarki zapiekane z boczkiem i tartym serem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem to łatwe danie na bezstresowy obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam takie łatwe przepisy, w których piekarnik za mnie czyni cuda. Potrawie świeżości doda zielony koperek. Moim zdaniem niezbędny!
Składniki
1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
1 ząbek czosnku
200 g cebuli
200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego
4 łyżki oleju
200 g żółtego sera startego
200 ml śmietanki 12-18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka masła do posmarowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki obierz, pokrój na talarki grubości 0,5 cm. Zalej wrzątkiem i gotuj około 10 minut. Odcedź, zalej śmietaną i odstaw.
Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.
Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
Ziemniaki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Warstwy przekładaj zrumienionym boczkiem z cebulą oraz tartym serem. Ostatnią warstwą powinien być ser. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch ziemniaków zrumieni.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
Więcej niebanalnych przepisów na pieczone ziemniaki:
Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków
Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
I jeszcze więcej przepisów w Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków