Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i tartym serem

Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i tartym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaczane talarki zapiekane z boczkiem i tartym serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem to łatwe danie na bezstresowy obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam takie łatwe przepisy, w których piekarnik za mnie czyni cuda. Potrawie świeżości doda zielony koperek. Moim zdaniem niezbędny!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g cebuli

  • 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego

  • 4 łyżki oleju

  • 200 g żółtego sera startego

  • 200 ml śmietanki 12-18%

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, pokrój na talarki grubości 0,5 cm. Zalej wrzątkiem i gotuj około 10 minut. Odcedź, zalej śmietaną i odstaw. 

  • Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w kostkę.

  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.

  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

  • Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.

  • Ziemniaki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Warstwy przekładaj zrumienionym boczkiem z cebulą oraz tartym serem. Ostatnią warstwą powinien być ser. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

  • Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch ziemniaków zrumieni.

  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).