Suflet z ryżu z warzywami: przepis na suflet ryżowy z warzywami

2021-03-29
Suflet z ryżu z warzywami: przepis na suflet ryżowy z warzywami
Autor: Shutterstock Suflet ryżowy można przygotować w indywidualnych niedużych foremkach lub w jednej większej  formie - wtedy warto go nieco dłużej zapiekać.
łatwy
25 min
4

Suflet z ryżu z warzywami to świetne, lekkostrawne danie na kolację, lunch czy obiad w upalny dzień. Delikatna potrawa doskonale będzie smakowała z dodatkiem sałaty!

SKŁADNIKI

  • 12 łyżek ryżu,
  • 2-3 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 2 pietruszki,
  • por (biała część),
  • sól,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 białka jaja,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
  • Ugotuj ryż na sypko.
  • Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotuj w wodzie z dodatkiem oliwy.
  • Do ryżu dodaj ugotowane warzywa, posól i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do ryżu, wymieszaj, włóż do formy i zapiecz w gorącym piekarniku.