Spaghetti zapiekane z indykiem: przepis na włoskie tetrazzini

2019-05-27 8:19

Spaghetti zapiekane z indykiem to włoski przepis na tradycyjne danie – tetrazzini. Przepis spopularyzował Jamie Oliver, który jak wiemy zakochany jest w kuchni włoskiej. 

Spaghetti zapiekane z indykiem: przepis na tetrazzini
Autor: Shutterstock Tetrazzini to pyszna zapiekanka z makaronem spaghetti

Spaghetti zapiekane z indykiem bardzo łatwo przygotować. Jeśli kupicie udziec indyczy pokrojony w kostkę na gulasz, to odpadnie wam nawet krojenie. Można również wykorzystać mięso z udek kurzych bez skóry i kości. Włoski przepis na tetrazzini można dowolnie modyfikować, można wykorzystać pieczone mięso, dodać warzyw lub makaronu z poprzedniego dnia. 

Tetrazzini to jedna z tych potraw po których jest mało zmywania. Pyszne, kremowe i bardzo grzybowe tetrazzini pokocha każdy. 

Składniki na 4 porcje:

1 paczka makaronu spaghetti (500 g)

1 udziec indyczy (400-600 g), pokrojony w kostkę

300 g świeżych grzybów (pieczarek, boczniaków lub leśnych)

300 ml śmietany 30-36%

300 ml białego wina

200 g parmezanu, startego

4 ząbki czosnku

1 łyżka sproszkowanych grzybów lub 2 łyżeczki pasty grzybowej

1 płaska łyżka świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

olej lub oliwa

sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso oprószone solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony. 

Dodać pokrojone grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć 3-5 minut. 

Dodać tymianek i białe wino, smażyć 2-4 minuty.

Dolać śmietanę, 200 g startego parmezanu, sproszkowane grzyby, zamieszać, doprowadzić do wrzenia.

Spróbować i doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. 

Do mięsa w śmietanowym sosie dodać spaghetti.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, przełożyć masę mięsno-makaroną, wyrównać wierzch, posypać pozostałym startym parmezanem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać do zrumienienia sera.

Podawać od razu z kieliszkiem białego wina. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek