Rurki zapiekane z pomidorowym sosem mięsnym: sprytne danie z tortownicy

Rurki w tortownicy przygotowane do napełnienia
Autor: Shutterstock Szczelnie ułożone rurki w tortownicy łatwo można napełnić pysznym sosem
łatwy
30 min
4

Rurki zapiekane z pomidorowym sosem mięsnym to pyszna potrawa. Ale jak nafaszerować nieduże rurki? Jest na to sprytny sposób! Wystarczy ustawić rurki pionowo i pod siłą ciążenia same napełnią sosami wylanymi na ich powierzchnię. To fantastyczne danie z tortownicy idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Efektowne i pyszne, a do tego niedrogie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g rurek, włoskich rigatoni
  • 2,5 szklanki sosu pomidorowego według przepis na Uniwersalny sos pomidorowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek podzielone
  • 500 g mielonej wołowiny lub mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka parmezanu
  • 300 g kremowego twarożku lub serka ricotta
  • 1 duże jajko
  • 1,5 do 2 szklanek sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj rurki w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą. Upewnij się, że zużywasz wystarczającą ilość wody, ponieważ rurki/rigatoni bardzo wchłaniają wodę. Gotuj o około 1 minutę krócej niż to napisano w instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron i opłucz go pod zimną wodą. Przełóż do miski.
  • Do makaronu dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj, aby zapobiec sklejeniu się rurek. Następnie dodaj parmezan i podrzucając miskę wymieszaj, aż ser równomiernie pokryje rurki. Odłóż na bok.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i usmaż zmielone mięso. Po zrumienieniu mięsa, odsącz tłuszcz.
  • Dodaj sos pomidorowy i wodę, doprowadź do wrzenia.
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Im dłużej dusisz, tym lepiej. Ale pamiętaj o uzupełnieniu wody, gdy się wygotuje.
  • Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia.
  • Kremowy serek wymieszaj z rozmąconym jajkiem. Odstaw na później.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj masłem lub oliwą
  • Następnie układaj rurki/rigatoni pionowo jedną obok drugiej (tak jak na zdjęciu powyżej).  Kontynuuj, aż cała tortownica będzie szczelnie upakowana makaronem.
  • Wylej mieszaninę twarogu na rigatoni i równomiernie rozprowadzić na wszystkich rurkach.
  • Na wierzch wylej pomidorowy sos mięsny i równomiernie rozłóż na makaronie. Za pomocą palca wepchnij mieszankę mięsa i sera w każdą rurkę. Im większą cierpliwością wykażesz się na tym etapie, tym lepiej.
  • Jeśli twoja tortownica nie jest zbyt szczelna, profilaktycznie owiń dno i boki folią aluminiową. 
  • Piecz przez 15 minut w 200°C.
  • Wyjmij z piekarnika i posyp serem mozzarella.
  • Piecz przez kolejne 15 minut w 200°C.
  • Odstaw na 10 minut, a następnie przesuń nóż wokół krawędzi tortownicy, aby otworzyć formę.
  • Podawaj od razu! Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej