Pierś kurczaka zapiekana z batatami w miodowym sosie

Pierś kurczaka zapiekana z batatami w miodowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka i słodkie bataty - pyszny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierś kurczaka zapiekana ze batatami w miodowym sosie to nowa jakość dań obiadowych. Delikatna pierś kurczaka soczysta i krucha, a do tego pełne zdrowego karotenu słodkie ziemniaki. Wszystko zaś skąpane w pysznym sosie. Do tego wystarczy przygotować zieloną sałatę z winegretem i elegancki obiad gotowy. 

Składniki

  • Pierś z kurczaka:

  • 500 g piersi kurczaka bez kości, bez skóry

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Słodkie ziemniaki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 średnie bataty, słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę 

  • 1 mała cebula drobno pokrojona

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • Miodowy sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 1/4 szklanki miodu

  • sól i pieprz do smaku

  • świeży rozmaryn

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokrój w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem po obu stronach. Następnie oprósz w mące.

  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, aż będzie lśniący. Przełóż kawałki kurczaka na patelnię i zrumień. Gdy są już rumiane przełóż kawałki kurczaka do naczynia do zapiekania. 

  • Przygotuj słodkie ziemniaki: rozgrzej 1 łyżkę oleju na tej samej patelni na średnim ogniu. Smaż bataty, cebulę i czosnek przez 5-8 minut, aż warzywa się zezłocą i skarmelizują (słodkie ziemniaki jednak nadal nie będą ugotowane). Na koniec dodaj paprykę i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  • Podsmażone ziemniaki przełóż do naczynia z piersią kurczaka, wymieszaj. Posyp igiełkami rozmarynu.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie. 

  • Podczas zapiekania przygotuj sos: na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż czosnek na oleju, aż będzie pachnący. Dodaj ocet, miód i dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zredukuje swoją objętość, zajmie to około 10 minut.

  • Upieczoną pierś kurczaka i bataty polej sosem i wymieszaj. Podawaj od razu!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Oleje pod lupą! Sprawdź >>>

Ocena: 4