Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Pyszne i sycące patisony nadziewane kasza gryczaną i jarmużem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich niepospolitym obiadem. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).

  • Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.

  • Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.

  • Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.

  • Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).

  • Piekarnik nagrzać do 180°C.

  • Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5