Jesienna zapiekanka ziemniaczana: przepis na zdrowe i tanie danie

2021-03-29
Wiktoria Głodowska
Jesienna zapiekanka ziemniaczana: przepis na zdrowe i tanie danie
Autor: Shutterstock Ziemniaki, pomidory, bakłażan, wędlina - i obiad gotowy!
łatwy
25 min
4

Na przełomie lata i jesieni, gdy warzywa są najsmaczniejsze, warto wykorzystać je kulinarnie. Idealnym pomysłem na to są zapiekanki - na przykład ziemniaki idealnie komponują się z innymi warzywami  i świetnie smakują zapiekane. Wypróbujcie nasz przepis na jesienną zapiekankę ziemniaczaną!

 

SKŁADNIKI

  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 średnie pomidory
  • bakłażan
  • szynka parmeńska (albo inna - wędzona)
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków laurowych
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • zioła (bazylia, tymianek, oregano)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Bakłażana i pomidory umyj i pokrój w cienkie plastry.
  • Podłużną foremkę (np. keksową) wysmaruj oliwą. Ułóż po kolei: plasterki ziemniaków, pomidorów, szynkę, bakłażany. Uwaga! Ważne, żeby produkty były poukładane dokładnie w tej kolejności! Całą blachę należy ściśle wypełnić składnikami. Ważne, żeby nie było przerw.
  • Zapiekankę posyp orzechami włoskimi. Pomiędzy włóż kilka listków laurowych. Całość posyp ziołami, papryczką, pieprzem, solą i skrop oliwą. Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 30 minut.
Wiktoria Głodowska