Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym - przepyszne danie za niewielkie pieniądze

Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym - przepyszne danie za niewielkie pieniądze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym przygotujesz bardzo łatwo, a potrzebne składniki kupisz w każdym sklepie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym to proste, niedrogie danie z łatwo dostępnych składników. Jednak efekt przechodni najśmielsze oczekiwania. Warto ją przygotować na lunch lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 8 jajek

  • 15 dag sera feta

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki śmietany

  • parę listków świeżej bazylii

  • sól i pieprz

  • puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na twardo jajka przeciąć wzdłuż i wydrążyć żółtka.

  • Ser, żółtka, 2 łyżki masła i śmietanę rozdrobnić - najszybciej można to zrobić blenderem, ale gdy nim nie dysponujecie, sprawdzi się też zwykły widelec. Doprawić do smaku solą i pieprzem, pamiętając, że ser feta jest słony.

  • Pozostałą łyżkę masła rozpuścić w rondelku lub na małej patelni, dodać pomidory i 5 minut dusić do lekkiego odparowania. Ewentualnie dodać sporą szczyptę cukru, by wydobyć z pomidorów wszystkie smaki.

  • Połówki jajek nadziać przygotowanym serowym farszem. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wlać przecier i zapiec całość przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać ozdobione listkami bazylii.

Ocena: 4
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.