Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem

Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaglana zapiekanka to pomysł na zdrowy deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem to pożywne śniadanie lub zdrowy deser. Smaczna zapiekanka na słodko z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

  • masło

  • garść suszonych śliwek

  • kostka białego sera

  • 1/2 szklanki śmietany

  • migdały

  • włoskie orzechy

  • szczypta cynamonu

  • sól

  • tarta bułka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę wypłukać i przelać wrzącą wodą. 

  • Zagotować mleko z łyżką masła i szczyptą soli i dodać do niego kaszę. Gotować 20 min.

  • Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić i pokroić w paseczki.

  • Orzechy i migdały obrać i posiekać, wymieszać z ugotowaną kasza, śliwkami, pokruszonym twarogiem, cynamonem  i cukrem.

  • Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia.

  • Polać śmietaną i zapiekać 15 min w temperaturze 200 st.C. Udekorować śliwkami.

Ocena: 2,2