Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową i serem: przepis na domową kaszankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej i wątróbki drobiowej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową pasuje na obiad i na ciepłą kolację. Z resztą coraz częściej większość z nas jada obiado-kolacje. Praktycznie jedyny gorący posiłek spożywany wspólnie z rodziną. Ten przepis na zapiekankę w stylu domowej kaszanki zachwyci was i waszą rodzinę. A tych co nie przepadają za wątróbką zachęci do spróbowania.
Składniki
1 szklanka (250 ml) suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
2,5 szklanki wody
80 g masła
2 jajka
sól do smaku
500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 marchew
3 łyżki oleju
pieprz do smaku
100 g sera żółtego, startego
4 łyżki śmietany
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie .
Cebulę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju roślinnego.
Wątróbkę umyć i osuszyć, pokroić na kawałki i usmażyć na 2 łyżkach oleju roślinnego do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Zmielić marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednorodną masę za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera lub malaksera.
Do gorącej kaszy gryczanej dodać masło i pozostawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z solą i dodać do kaszy gryczanej, wymieszać.
Do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem przełożyć połowę kaszy gryczanej. Na to wyłożyć masę wątróbkową i ponownie przykryć kaszą gryczaną.
Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać śmietanę, wymieszać i rozprowadzić na zapiekance.
Wstawić zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C, aż na wierzchu utworzy się złocista skorupka.
Wyjąć zapiekankę i odstawić na 15-20 minut.
Podzielić na porcje i natychmiast podawać.
Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka to niedrogie źródło odżywczego białka, witamin z grupy A i B oraz kosmiczna dawka żelaza. Dlatego dietetycy zalecają jedzenie wątróbki wszystkim z niedoborami tego ważnego dla życia pierwiastka. Więcej o zaletach wątróbki przeczytacie w artykule Wątroba, wątróbka - wartość odżywcza, właściwości i przydatność kulinarna
Nieprzekonanym polecamy proste i łatwe przepisy na absolutnie pyszną wątróbkę, które zmieni Wasze nastawienie. Oto szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska