Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową i serem: przepis na domową kaszankę

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową i serem: przepis na domową kaszankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej i wątróbki drobiowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową pasuje na obiad i na ciepłą kolację. Z resztą coraz częściej większość z nas jada obiado-kolacje. Praktycznie jedyny gorący posiłek spożywany wspólnie z rodziną. Ten przepis na zapiekankę w stylu domowej kaszanki zachwyci was i waszą rodzinę. A tych co nie przepadają za wątróbką zachęci do spróbowania. 

Składniki

  • 1 szklanka (250 ml) suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)

  • 2,5 szklanki wody

  • 80 g masła

  • 2 jajka

  • sól do smaku

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 3 łyżki oleju

  • pieprz do smaku

  • 100 g sera żółtego, startego

  • 4 łyżki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie . 

  • Cebulę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju roślinnego.

  • Wątróbkę umyć i osuszyć, pokroić na kawałki i usmażyć na 2 łyżkach oleju roślinnego do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Zmielić marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednorodną masę za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera lub malaksera.

  • Do gorącej kaszy gryczanej dodać masło i pozostawić do przestygnięcia.

  • Jajka ubić z solą i dodać do kaszy gryczanej, wymieszać.

  • Do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem przełożyć połowę kaszy gryczanej. Na to wyłożyć masę wątróbkową i ponownie przykryć kaszą gryczaną. 

  • Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać śmietanę, wymieszać i rozprowadzić na zapiekance.

  • Wstawić zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C, aż na wierzchu utworzy się złocista skorupka.

  • Wyjąć zapiekankę i odstawić na 15-20 minut. 

  • Podzielić na porcje i natychmiast podawać.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka to niedrogie źródło odżywczego białka, witamin z grupy A i B oraz kosmiczna dawka żelaza. Dlatego dietetycy zalecają jedzenie wątróbki wszystkim z niedoborami tego ważnego dla życia pierwiastka. Więcej o zaletach wątróbki przeczytacie w artykule Wątroba, wątróbka - wartość odżywcza, właściwości i przydatność kulinarna

Nieprzekonanym polecamy proste i łatwe przepisy na absolutnie pyszną wątróbkę, które zmieni Wasze nastawienie. Oto szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3