Czernak litewski - świetna zapiekanka mięsno-warzywna

2021-03-29
Czernak litewski
Autor: Shutterstock Czernak litewski to smaczna zapiekanka z mięsem, warzywami i kapustą kiszoną.
średni
50 min
4

W tej zapiekance jest wszystko: mięso, ziemniaki, świeża i kiszona kapusta, marchewki, pieczarki... można by jeszcze długo wymieniać. Ale wystarczy powiedzieć, że jest pyszna i bardzo treściwa. Znakomita na obiad dla rodziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g majonezu
  • 400 g śmietany 18%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 g sera żółtego
  • pieprz i sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, ugotować na półtwardo.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  • Białą kapustę oczyścić i poszatkować, pomieszać z kiszoną kapustą.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić.
  • Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, a następnie mięso, marchewkę, pieczarki i kapustę.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do  do 190 st. C na 45 minut.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną i jogurtem, przyprawić, dodać ser. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, polać sosem i zapiekać jeszcze 10 min.