Chrupiące ziemniaki zapiekane w cienkich plasterkach

2021-03-29
Chrupiące ziemniaki zapiekane w plasterkach
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Chrupiące ziemniaki zapiekane w plasterkach to świetny dodatek do pieczonego mięsa. Można też podać je jako samodzielne danie. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 70 g boczku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, obrać i pokroić na cienkie plasterki grubości 1-2 mm. Można też użyć do tego szatkownicy. 
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać.
  • Olej wymieszać z boczkiem, cebulą, czosnkiem i listkami tymianku.
  • Ziemniaki wymieszać z olejem z dodatkami, tak aby każdy plasterek był pokryty tłuszczem. 
  • Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej koliście plasterki ziemniaków na sztorc, prostopadle do dna. Formę okryć folią aluminiową. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ziemniaki się zrumieniły.