Blacha pomidorowa zero waste, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki

2021-03-29
Laura Osęka
Blacha pomidorowa zero waste, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki
Autor: Shutterstock Główne składniki to czerstwy chleb i krojone pomidory z puszki, resztę można dowolnie modyfikowć
łatwy
30 min
4

Blacha pomidorowa zero waste to przepis z książki Laury Osęki 'Forma Obfitości'. „Nie lubię marnować chleba. Dlatego wymyśliłam przepisy, by uratować mocno wyschnięte pieczywo. Kroję je na kromki, a potem na mniejsze części i zatapiam w doskonałym, aromatycznym sosie pomidorowym" – pisze autorka. „Takie danie można łatwo modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy drobno starte warzywa”, albo dodając resztki boczku, czy kiełbasy. 

Beszamel poleca!

Wnętrze książki 'Forma Obfitości' Laury Osęki

 

Laura Osęka

„Forma Obfitości”

wyd. Publicat

Poznań 2019

cena 44,90 zł

SKŁADNIKI

  • 120 g chleba na zakwasie, czerstwego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść listków bazylii
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • sól 
  • pieprz
  • forma do pieczenia, niewielka, ale głęboka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190C. 
  • Porwij chleb na kawałki i umieść je w formie. 
  • Wyciśnij na nie czosnek i polej 2 łyżkami oliwy, wymieszaj dokładnie. 
  • Wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, pomidorki koktajlowe, bulion i cukier. Przypraw solą i pieprzem.
  • Przykryj folią aluminiową i piecz 20 minut.
  • Zdejmij folię i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  • Po wyjęciu skrop resztą oliwy, posyp porwanymi listkami bazylii i startym parmezanem.
Laura Osęka