Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis

Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Babka ziemniaczana - pomysł na pożywną zapiekankę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zostało ci z obiadu sporo ziemniaków? Wykorzystaj je do następnego dania. Sprawdź nasz przepis na babkę ziemniaczaną – z boczkiem, papryką i cebulką. W wersji wegetariańskiej boczek możesz zastąpić większą ilością warzyw (np. brokułami, kalafiorem, marchewką). Sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki

  • kg surowych ziemniaków

  • 30 dag boczku wędzonego

  • pęczek szczypioru z cebulkami

  • papryka czerwona

  • papryka żółta

  • 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego

  • 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 22%

  • 200 ml wody gazowanej

  • szklanka mąki

  • 3 jaja

  • 10 dag sera żółtego

  • łyżka masła lub oleju rzepakowego

  • 3 łyżki bułki tartej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz. Przepłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub chwilę blenduj. Odsącz na sicie.

  • Wędzonkę pokrój na drobne kawałki.

  • Dymkę oraz szczypior opłucz, posiekaj.

  • Paprykę umyj, usuń łodygę i gniazda nasienne. Miąższ drobno pokrój.

  • Utarte ziemniaki wymieszaj z pokrojonym boczkiem wędzonym, cebulą i papryką. Dorzuć marynowany pieprz, śmietankę, wodę gazowaną. Następnie mąkę, całe jajka, starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

  • Foremkę na babkę natłuść masłem lub olejem. Wysyp bułką tartą. Wypełnij masą ziemniaczaną (nie do końca, ponieważ ciasto urośnie). Wygładź na wierzchu szpatułką.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut.

Ocena: 2