Warzywa w galarecie z sosem śmietankowym: pyszna i efektowna zakąska

2021-03-29
Warzywa w galarecie z sosem śmietankowym: pyszna i efektowna zakąska
Autor: Shutterstock Warzywa w galarecie to niskokaloryczna zakąska
łatwy
35 min
4

Warzywa z galarecie, przygotowane z dodatkiem gotowanego mięsa i na przykład resztek wędlin to  danie w duchu zero waste. Jest  też niedrogie, a bardzo smacznie i  wizualnie efektowne. Idealne na domową imprezę!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej (jak na sałatkę jarzynową albo innych, ulubionych), ugotowanych w osolonej wodzie i ostudzonych
  • 30 dag  ugotowanego lub pieczonego kurczaka
  • 30 dag innego mięsa lub wędlin
  • kostka bulionu z kury
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 30 dag śmietanki
  • 3 łyżki żelatyny
  • ulubione świeże zioła (szczypiorek, natka)
  • 2 łyżki keczupu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuścić kostkę rosołową w szklance wody, wsypać żelatynę w proszku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i  odstawić.
  • Jajka ubić z mlekiem, usmażyć jak omlet  i po wystygnięciu pokroić w kostkę.
  • W wyłożonej folią spożywczą foremce (można użyć kilku foremek lub miseczek)  układać warstwami  warzywa, oba rodzaje mięsa, omlet.
  • Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną, tak by nie pomieszać warstw. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Przygotować sos -  ubić śmietankę, wymieszać z keczupem, pokrojonymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Podawać schłodzony.