Tatar śledziowy najprostszy: jak zrobić?

2021-11-23
Tatar śledziowy najprostszy: jak zrobić?
Autor: Shutterstock Najprostszego tatara śledziowego można przygotować z ryb świeżych albo solonych
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Tatar śledziowy to coroczny hit na wielu świątecznych stołach. Do łask przywróciła go Magda Gessler. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej przepis - skorzystaj z naszego - na najprostszego tatara śledziowego - wiedz, że jest to stara wypróbowana receptura, bo tatar ze śledzi gościł na polskich stołach już 100 lat temu!

SKŁADNIKI

  • 4 filety ze śledzi świeżych (lub solonych)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze świeżych filetów ze śledzi zdjąć skórę. (Jak rozpoznać świeżego śledzia? Sprawdź TUTAJ.)
  • Filety posiekać bardzo drobno. Jeśli nie dysponujemy bardzo świeżymi surowymi rybami, możemy użyć solonych ryb - uprzednio je mocząc, aby nie były zbyt słone.
  • Posiekaną rybę wymieszać z doskonałą oliwą i posiekanym szczypiorkiem.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Polecamy także:

Tatar z pieczarek i śledzików anchois

Śledź w cieście

Śledzie z marchewką i selerem naciowym

Zobacz również galerią, poznaj inne przepisy na śledzie!