Śledź z karmelizowaną cebulką: nowy, rewelacyjny przepis na pyszną zakąskę

Śledź z karmelizowaną cebulką: nowy, rewelacyjny przepis na pyszną zakąskę
Autor: Shutterstock Śledź z karmelizowaną cebulką to idealne połączenie 
łatwy
30 min
4

Śledź z karmelizowaną cebulką cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Przyrządzenie tej pysznej zakąski jest banalnie łatwe. Wystarczy pamiętać, by śledzie zalewać zimnym olejem aromatyzowanym cebulą. Przyrumieniona cebula nabiera słodkiego aromatu, który szczodrze oddaje śledziom. Oto nowy, rewelacyjny przepis na smakowitego śledzia matias w oleju!

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych, matiasów
  • 1 duża cebula
  • 60 ml oleju
  • czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić, dodać do rozgrzanego oleju i skarmelizować na rumiano. Pozostawić w oleju do ostygnięcia.
  • Śledzie pokroić w dzwonka. Układać warstwami w słoju, przekładając karmelizowaną cebulką i przesypując pieprzem.
  • Na koniec zalać olejem w którym karmelizowała się cebula. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej