Bakłażany z grilla z sosem pomidorowym - jak zrobić?

Bakłażany z grilla z sosem pomidorowym - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne bakłażany w pomidorowym sosie - elegancka przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane bakłażany w pysznym pomidorowo-serowym sosie są smaczne i łatwe do zrobienia. Doskonale sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • 2 bakłażany

  • opakowanie serka topionego

  • sól

  • pieprz

  • 1 szklanka sosu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • świeże liście bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły.

  • W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy.

  • Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  • Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut.

  • Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy.

  • Dekorujemy liśćmi bazylii.

Ocena: 0