Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką

Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśnie z grilla to pyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką to znakomity pomysł na pyszny deser na imprezy w ogrodzie. Owoce upieczone na ruszcie pod kruszonką kuszą smakiem i aromatem. Jeśli dodamy do nich porcję lodów to nikt się im nie oprze.

Składniki

  • 0,5 kg wiśni

  • 2 łyżki wiśniówki

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 1 szklanka mąki

  • 2/3 kostki masła

  • 4 łyżki płatków migdałowych

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyć, wydrylować, wymieszać ze skórką pomarańczową i zalać wiśniówką.

  • Mąkę rozetrzeć palcami z masłem, płatkami i solą.

  • Ka kwadratowy kawałek folii aluminiowej położyć porcję wiśni i porcję kruszonki.

  • Zawinąć brzegi folii do góry i ułożyć zawiniątka na średnio rozgrzanym grillu.

  • Piec aż kruszonka będzie złota. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Czas spędzony w kuchni ceni za możliwość przebywania ze sobą, czas spędzony przy stole najchętniej spędza z najbliższymi.