Schab w chlebku pita

2021-03-29
Schab w chlebku pita
Autor: Shutterstock Schab w chlebku pita to nieco inna propozycja podania mięsa z grilla.
łatwy
50 min
4

Schab w chlebku pita to danie, które można za każdym razem przygotować inaczej. Wystarczy do kawałków mięsa dodać inne warzywa – rzodkiewka, kolorowe papryki, ogórek czy cebula, oraz polać sosem. Zamiast schabu można upiec piersi indyka lub kurczaka i wszystko podawać w chlebie pita.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"

SKŁADNIKI

  • 4 chlebki pita
  • 450 g schabu
  • mieszanka przypraw: papryka słodka, oregano, kolendra i suszona cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 plasterki pomidora
  • liście sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paski, posypać mieszanką przypraw i skropić oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  • Chlebki poprzecinać, aby powstały kieszonki, ułożyć na aluminiowej tacce i podpiekać, aż będą gorące.
  • Schabowe paski ułożyć na ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Upieczone włożyć do chlebków, uzupełnić plasterkami pomidorów i liśćmi sałaty.
  • Można polać ulubionym sosem, na przykład tatarskim lub czosnkowym.