Kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu lub w piekarniku

Kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu lub w piekarniku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowany kurczak po indyjsku to danie niezwykle aromatyczne i pikantne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na grillu można przygotować nie tylko kiełbaskę czy kawałek karkówki, ale wiele oryginalnych i lekkich dań. Polecamy dziś przykład znakomitego kurczaka po indyjsku. Niezwykle aromatyczna marynata sprawia, że kurczak przygotowany w ten sposób ma bardzo bogaty smak i urzeka zapachem. Kurczaka po indyjsku można przygotować również na patelni grillowej lub w piekarniku - będzie równie smaczny.

Składniki

  • 12 pałek z kurczaka

  • olej w sprayu

  •  

  • Marynata:

  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu

  • 1/4 szklanki śmietany

  • 1/4 szklanki ostrego sosu chili

  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu

  • 1/2 łyżeczki kolendry

  • 1 łyżeczka chili w proszku

  • 2 łyżki przyprawy garam masala

  • 1/4 pęczka posiekanej kolendry

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym i dość szerokim naczyniu połącz wszystkie składniki (oczywiście bez oleju w sprayu!). Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

  • W tak przygotowanej marynacie zamocz mięso. Wymieszaj, by każdy kawałek był zamoczony.

  • Wstaw mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny, minimalnie na 8.

  • Kiedy mięso porządnie przejdzie marynatą, rozgrzej grilla, płytę do pieczenia popryskaj lekko olejem.

  • Piecz kurczaka z każdej strony po 6-8 minut.

Ocena: 0