Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji.
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Krakus
Pyszna przekąska z grilla: bakłażan, mozzarella i korniszony
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem to świetna przekąska plenerowego grilla. Idealne połączenie smaków, chrupkości i kremowości zaspokoją najwybredniejsze gusta.
Składniki
1 duży bakłażan
4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
około 60 g startej mozzarelli
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta soli
granat
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć w poprzek.
Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu.
Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut.
Podawać ciepłego z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.
