Grillowane mięso z udek kurczaka marynowane w soku z limonki

Grillowane mięso z udek kurczaka marynowane w soku z limonki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i aromatyczne grillowane mięso z udek kurczaka to przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane mięso z udek kurczaka jest pyszne. Najlepiej grillować udka pozbawione kości, dzięki temu krócej się opiekają. Kwaśna marynata pozwala zachować soczystość mięsa z udek i nadaje przyjemny aromat azjatyckiej kuchni. Pyszne udka kurczaka z grilla lub piekarnik gotowe w kilka minut!

 

Składniki

  • około 1 kg udek z kurczaka, ze skórą, bez kości

  • na marynatę:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z limonki

  • 3 łyżeczki startej skórki limonki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekane

  • 2 jalapeño, drobno posiekane

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku lub do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z udek kurczaka ułóż na desce i za pomocą ciężkiej patelni lub płaskiej strony młotka do mięsa stłucz, aby wyrównać grubość. 

  • Z podanych składników przygotuj marynatę. Zalej nią udka i wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Marynuj przez 2 godziny. 

  • Grill węglowy, gazowy: grilluj po 5 minut z każdej strony lub do ładnego przyrumienienia. 

  • Elektryczny grill kontaktowy: grilluj 6 minut.

  • Grill w piekarniku: grillować w temperaturze 200°C przez 5 minut, odwrócić i grillować kolejne 5 minut. Pod ruszt wsunąć blachę z wodą. 

  • W czasie grillowania mięso polewać marynatą. 

  • Podawać póki gorące, najlepiej z sałatkami ze świeżych warzyw i gotowanym ryżem. 

tip dnia

Pamiętaj! Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Zawsze należy uwzględnić nie tylko rodzaj urządzenia, ale także jego cechy techniczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5