Fasolka mamut z bazyliowym pesto - przepis na grilla

Fasolka mamut z bazyliowym pesto - przepis na grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka mamut z bazyliowym pesto znakomicie pasuje do drobiu z grilla.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Fasolka szparagowa mamut przygotowana na grillu to fantastyczna odmiana dla gotowanej fasolki. Chrupiąca, lekko grillowana z aromatycznym sosem ze świeżej bazylii. Doskonała w duecie z pieczonymi lub grillowanymi rybami lub jako ciepła przystawka przed głównym daniem z grilla. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • duża garść zielonej fasolki „mamut”

  • sól gruboziarnista

  • pieprz świeżo mielony

  • oliwa z oliwek do posmarowania

  •  

  • Pesto:

  • około 2 szklanki listków bazylii

  • garść orzechów nerkowca

  • ½ szklanki oliwy z oliwek

  • pieprz

  • sól

  • 2 ząbki czosnku grubo pokrojone

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć, oczyścić z łodyżek i ugotować al dente w wodzie lub na parze (w obu przypadkach około 10-15 min). Odsączyć ugotowana fasolkę z wody i lekko ostudzić.

  • Aby zrobić pesto, trzeba na rozgrzanej suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Bazylię zmiksować w blenderze razem z solą pieprzem, czosnkiem i odrobiną oliwy.

  • Po chwili dodać rozdrobnione orzechy i resztę oliwy. Zmiksować tak, aby były odczuwalne małe grudki orzechów.

  • Fasolkę posmarować oliwą z obu stron, posolić grubo zmieloną solą i pieprzem.

  • Grillować na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż pojawią się rumiane paseczki. Podawać z bazyliowym pesto

Ocena: 0