Wytrawny placek nadziewany jajkami na twardo i żółtym serem

2021-03-29
Wytrawny placek nadziewany jajkami na twardo i żółtym serem
Autor: Shutterstock Pyszny placek zamiast kanapki to jest to
łatwy
30 min
4

Wytrawny placek nadziewany jajkami gotowanymi na twardo i żółtym serem to pyszna alternatywa dla kanapek i pieczywa. Nie ma nic bardziej domowego i pysznego niż ciepłe i pachnące ciasto prosto z piekarnika. Takie ciasto można również przygotować w wersji wytrawnej. Placek nadziewany gotowanymi jajkami i żółtym serem to pyszny dodatek do zupy lub wykwintna kolacja dla całej rodziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na nadzienie:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, grubo posiekanych
  • 80 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
  • Na ciasto:
  • 4 jajka surowe
  • 7 łyżek mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego lub sezamu
  • oraz forma o wymiarach około 30x20 cm posmarowana masłem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowe jajka ubić z solą, dodać śmietanę i majonez, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Połowę ciasta wylać do formy.
  • Na cieście ułożyć posiekane jajka i pokrojony ser.
  • Wylać drugą warstwę ciasta. Wierzch posypać siemieniem lnianym lub sezamem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-40 minut lub do wyrośnięcia i zrumienienia.
  • Podawać póki ciepłe.